perjantai 24. huhtikuuta 2015

Diabetes ja makeutusaineet

Olen täällä bloginkin puolella useasti kertonut diabeteksestani. Nyt kuitenkin haluisin puhua makeutusaineista ja niiden yhteydestä diabetekseen.
 
Monet paheksuvat makeutusaineita ja yrittävät välttää niitä, eli syödään sokeri sokerina. Noh diabeetikon kannalta ei niinkään kiva idea, toki saan syödä vaikka kilon sokeria jos siltä tuntuu, mutta se ei ole kovin järkevää koska verensokeria on vaikea hallita jos syö sokeria, koska sokeri on niin sanottu nopea hiilihydraatti joka vaikuttaa nopeasti kehossa. Keinotekoinen insuliini ei ehdi vaikuttaa verensokeriin tarpeeksi nopeasti ja sokeri ensin nousee ja laskee äkisti, eli syntyy ns. verensokeri piikki ja voin kertoa, että olo tila siinä ei ole kovin mukava. Tiedätte varmaan miltä tuntuu kun on vetässyt paljon hiilareita kerralla ja aluksi on energiaa vaikka kuinka ja yht' äkiä väsähtää, no ainakin minun kohdalla tuo olo tila on 100 kertaa pahempi. En pysy paikallani, päähän sattuu, näkö sumenee, ajatus ei kulje yms. ja kun sokeri alkaa laskemaan tulee kylmä hiki, ahdistus, levottomat jalat ja heikotusta.
 
 
Toisin sanoen syön makeutusaineilla makeutettuja ruokia. En pelkästään sen takia, ettei verensokeri pomppisi vaan myös siksi, että säästän hiukan itseäni pistämiseltä.
 
Tuossa yllä olevassa kuvassa on insuliini pumppuun tarvittavat tarvikkeet.
Vasemmalla on ''jousi'' jolla isken vatsaan kanyylin(oikealla). Tosin minulla ei tällä hetkellä ole insuliini pumppua vaan käytän nyt insuliini kyniä, koska kanyylin pistämisestä ylitse pääsemätön asia. Se stressasi, pelotti ja ahdisti.  Katsotaan jos laitan sen vielä tulevaisuudessa kiinni. en tiedä.
Tässä vielä animoitu video kanyylin laitosta!
 
Olen kuitenkin sitä mieltä, että makeutusaineet helpottavat huomattavasti diabeetikon elämää. Miksei myös muiden.
 
<3:Mette


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti